Wat is CP-voetbal?

CP-voetbal is een aangepaste vorm van voetbal voor speelsters met cerebrale parese (CP) of met niet-aangeboren-hersenletsel (NAH).

Lekker sporten met CP of NAH
De meeste meiden en vrouwen van het CP-voetbal vrouwen team spelen in een regulier voetbalteam met vrienden en vriendinnen uit de buurt. Een andere optie is om in een G-voetbal team te spelen voor sporters met een (verstandelijke) beperking. Of lekker fit te zijn door andere sporten te beoefenen. Sporten met CP of NAH is namelijk hartstikke goed voor de gezondheid en het sterker maken van je lichaam! Sporten voor mensen met CP of NAH helpt specifiek bij het versterken van spierkracht en balans.

Spelregels CP-voetbal
CP-voetbal kenmerkt zich door de korter speelduur, kleiner veld, minder veldspelers en het ontbreken van buitenspel. Ook mag een speelster zowel ingooien als inrollen. Check de officiële spelregels hier!

Meerwaarde CP-voetbal
Samen spelen met andere speelsters met dezelfde uitdagingen geeft de kans voor eerlijke competitie en het uitwisselen van ervaringen. CP-voetbal is voor mannen zelfs heel lang een Paralympische sport geweest! Lees maar op de website van KNVB CP-voetbal. Als vrouw bestaat er sinds 2018 de kans om mee te doen aan internationale evenementen, toernooien, zomerkampen en wedstrijden. Een unieke kans om de wereld te ontdekken op een passende manier, met de juiste begeleiding en een hoop plezier!

 


Wat is CP?
CP staat voor cerebrale parese en betekent letterlijk hersenverlamming. Een cerebrale parese is een aandoening waarbij er moeite is met het bewegen als gevolg van een hersenbeschadiging die is ontstaan vòòr het eerste levensjaar (voor, tijdens of na geboorte). Dit kan resulteren in een (halfzijdige) verlamming of spasmen van de ledematen. CP komt bij ongeveer 1 op de 500 kinderen in Nederland voor.

Iedereen met CP heeft unieke uitingsvormen. Dit kan variëren van rolstoelafhankelijkheid, tot lopen met een looprek of geheel zelfstandig kunnen voortbewegen. In sommige gevallen is ook een verstandelijke beperking of problematiek met geheugen of planning een gevolg van de hersen-
beschadiging. Daarnaast kan epilepsie een bijkomend verschijnsel zijn. 

En NAH, wat is dat dan?
Mensen die op latere leeftijd door een tumor, bloeding of ander trauma in de hersenen dezelfde motorische problematiek ervaren, behoren eveneens tot de doelgroep van CP-voetbal. Net als mensen die in coma hebben gelegen en daar blijvende schade aan hebben overgehouden. Dit worden niet-aangeboren hersenaandoening of NAH genoemd. De overeenkomst is namelijk een vergelijkbare motorische beperking en snellere vermoeidheid van de spieren. 

Framevoetbal
Heb jij ook CP of NAH en gebruik je een rollater of loopframe om je voort te bewegen? Dan is framevoetbal misschien wel iets voor jou! Neem bij twijfel gerust contact met ons op of check www.framevoetbal.nl voor meer informatie.